Bristol Üniversitesi’nden Uluslararası Erken Mizah Anketi: Çocukların Mizah Anlayışının Gelişimi
  • Antalya Basın
  • Genel
  • Bristol Üniversitesi’nden Uluslararası Erken Mizah Anketi: Çocukların Mizah Anlayışının Gelişimi

Bristol Üniversitesi’nden Uluslararası Erken Mizah Anketi: Çocukların Mizah Anlayışının Gelişimi

ABONE OL
January 22, 2025 01:12
Bristol Üniversitesi’nden Uluslararası Erken Mizah Anketi: Çocukların Mizah Anlayışının Gelişimi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bristol Üniversitesi’nden Uluslararası Erken Mizah Anketi

Birleşik Krallık’taki Bristol Üniversitesi araştırmacıları, mizahın çocukların gelişimindeki rolünü anlamak amacıyla kapsamlı bir Uluslararası Erken Mizah Anketi gerçekleştirdi. Bu çalışma, 0 ila 47 aylık aralığındaki toplam 671 çocukla yapıldı. Araştırmanın temel hedefi, çocukların mizah anlayışının yaşla birlikte nasıl evrildiğini belirlemekti. Çalışma sonucunda, yaş ilerledikçe 21 farklı mizah türü tanımlandı ve çocukların mizahı takdir etmeye başladığı en erken yaş olarak ‘1 ay’ belirlendi.

Bu araştırmada elde edilen bulgulara göre, bebeklerin yaklaşık %50’sinin mizah anlayışına 2 aylıkken ulaştığı görüldü. Bunun yanında, yine bebeklerin %50’sinin 11 aylıkken kendi şakalarını yapmaya başladığı tespit edildi. 12 aylıktan küçük bebeklerin, fiziksel, görsel ve işitsel mizah türlerine en fazla yanıt verdikleri gözlemlendi. Bu yanıtlar, genellikle gıdıklama, komik suratlar yapma, anlamsız sesler çıkarma ve nesneleri yanlış kullanma gibi oyunlarla ifade ediliyordu.

Çocukların 1 yaşına doğru, alay etme, tuvalet mizahı veya çıplaklık gibi tabu konuları hakkında şakalar yapma, hayvan sesleri çıkarma ve başkalarını korkutma gibi daha cesur ve katılımcı mizah türlerine yöneldikleri belirlendi. Araştırmada, bebeklerin yeni yürümeye başlayan çocuklara dönüştükçe mizah anlayışlarının da geliştiği vurgulandı. Örneğin, 2 yaşındaki katılımcılar, araştırmacıların “saçma mizah” olarak tanımladığı durumlarla eğlenmeye başladılar; örneğin “köpekler ‘möö’ der” gibi ifadelerle mizah anlayışlarını sergilediler. Bu yaş grubundaki çocuklar, aynı zamanda başkalarına zarar vermeyi veya onları incitmeyi komik bulmaya başladılar, bu da onların kötülük kapasitesinin başlangıcını gösterdi.

Üç yaşındaki çocuklar ise, daha karmaşık mizah türlerine, kelime oyunlarına, el hilelerine ve “hayır” kelimesinin kullanımıyla tepki göstermeye başladılar. “Hayal Gücüne Teşvik Önemli” başlığı altında, araştırmacılar, çocukların hayal güçlerini ve diğer bilişsel becerilerini geliştirebilecek uygun bir mizah anlayışının gelişimi için sosyalleşmenin hayati önem taşıdığını belirttiler. Bristol Üniversitesi Eğitim Okulu’ndan çalışma yazarı ve Doç. Dr. Elena Hoicka, “Sonuçlarımız, mizahın ilk dört yılında karmaşık ve gelişen bir süreç olduğunu vurgulamaktadır. Evrensellik göz önüne alındığında, mizahın ilk olarak nasıl geliştiğini belirlemek için araçlar geliştirmemiz önemlidir. Bu sayede yalnızca mizahın ortaya çıkışını değil, aynı zamanda mizahın küçük çocukların bilişsel, sosyal ve zihinsel sağlık açısından nasıl işlev görebileceğini daha iyi anlayabiliriz” şeklinde görüş belirtti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP