Yaz mevsiminin gelişiyle birlikte sineklerin sayısında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Son günlerde, insanları ısırarak büyük şişliklere neden olan bu sineklerden şikayetçi olan yurttaşlar, yeni bir sinek türüyle daha karşılaşmaya başladı: Baldırsokan Sineği ya da bilimsel adıyla Stomoxys. Bu sinekler, çöpten beslenen karasineklere benzemekle birlikte, insan derisine yapışarak kan emen bir tür olarak dikkat çekiyor. Uzmanlar, balkon veya cam kenarındaki saksılarda bulunan fesleğen, limon otu, nane, lavanta ve biberiye gibi bitkilerin sinekleri uzaklaştırabileceğini vurguluyor.
İstanbul’da yaşayanlar için bir tehdit haline gelen baldırsokan sineği, insan derisine yapışarak kan emen bir tür. Bu sinek, çeşitli mikropları taşıma ve bulaştırma özelliğine sahiptir. Uzmanlar, bu sineklerle ilgili olarak dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.
Doktorlar, baldırsokan sineği ısırığı nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvuran hastaların sayısında ciddi bir artış olduğunu ifade ediyor. Bu ısırıklar sonucunda kaşıntı, kabarma ve yoğun kızarıklık gibi rahatsız edici belirtiler ortaya çıkıyor.
Hürriyet yazarı İsmail Sarı’nın haberine göre, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Fatih Dikmen, “Sıcakların arttığı, arada yağmur yağdığı dönemlerde çevremizde böceklerin artması oldukça normal. Son yıllarda yaz aylarında yaşanan yağmurlar ve ardından gelen sıcak hava, sineklerin çoğalması için uygun bir ortam sağlıyor. Eğer iklim değişikliği nedeniyle kış veya sonbahar mevsimi kaybolursa, sinekler kalıcı hale gelebilir” diye uyarıyor.
İstanbul’un birçok ilçesinde baldırsokan sineği türünün çoğaldığını vurgulayan Dr. Dikmen, bu sineğin karasineklerden nasıl ayırt edileceğini açıkladı. Baldırsokan sineği, daha büyük ve daha belirgin bir yapıya sahip olup, insanlara yapışarak kan emme yeteneği ile öne çıkmaktadır.
Baldırsokan sineğinin taşıdığı mikropların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Doç. Dr. Zekai Kutlubay, bu sineğin aynı zamanda uyku hastalığına da neden olabileceğini ifade ediyor. “Baldırsokan sineğinin taşıdığı parazitlerden biri uyku hastalığına yol açar ve bu parazit sinekler aracılığıyla tüm dünyaya yayılabilir. Uyku hastalığı, sineğin ısırığı sonucunda genellikle ağrılı olur ve ‘şankır’ adı verilen kırmızı yaralara dönüşebilir. Yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, asabiyet, yorgunluk, lenf düğümlerinde şişlik, ağrılı kas ve eklemler bu hastalığın belirgin belirtileridir” diye ekliyor.
Dr. Dikmen, baldırsokan sineğinden korunmak için şu altı öneriyi sıralıyor:
GÜNDEM
11 gün önceEKONOMİ
11 gün önceGENEL
11 gün önceGENEL
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce