Fransa’dan İngiltere ve Galler’e dönen yolcular, aşılarının iki dozunu da yaptırmış olsalar bile karantina uygulamasına tabi tutulmaktadır. Bu önlemin arkasındaki sebep, ilk olarak Güney Afrika’da tespit edilen Beta varyantının yayılmasını önlemektir. İngiltere hükümeti, alınan bu tedbiri “aşılama programının kazanımlarını korumak için” bir koruyucu önlem olarak değerlendirmektedir. Fransız yetkililer ise Beta varyantının, ülkenin denizaşırı bölgeleri olan La Reunion ve Mayotte’ten geldiğini ve ana kara topraklarında yaygın olmadığını belirtmektedir.
Mevcut Covid aşılarının Beta varyantına karşı ne kadar koruyucu olduğu konusunda çeşitli soru işaretleri bulunmaktadır.
BETA VARYANTI NEDİR?
Beta varyantı, 501.V2 veya B.1.351 olarak da adlandırılmaktadır. Uzmanlar, bu varyantın geçirdiği genetik değişiklikleri incelemeye devam etmektedir. Covid-19 salgınına yol açan virüs de dahil olmak üzere, tüm virüsler yeni varyantlar üretmek amacıyla mutasyona uğramaktadır. Bu değişimler, virüslerin yayılma ve gelişme yeteneklerini artıran yeni kopyalarının ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Çoğu varyant, yayılmadan ortadan kalkmakta, bazı mutasyonlar ise virüsün devamlılığını tehdit edebilmektedir. Ancak bazı varyantlar, virüsü daha bulaşıcı ve tehlikeli bir hale getirmektedir.
BETA DAHA MI TEHLİKELİ?
Beta varyantındaki bazı değişimler, koronavirüsün “spike proteini” olarak adlandırılan, virüsün hücrelere yapışmasını ve içine girmesini sağlayan diken benzeri çıkıntılarda meydana gelmektedir. Bu bölgedeki mutasyonlar, uzmanları kaygılandırmaktadır çünkü Covid aşıları da virüsün bu bölümünü hedef alarak geliştirilmiştir. Beta varyantı, Delta ve Alfa gibi “endişe verici varyantlar” arasında sınıflandırılmaktadır. Bu, varyantın bilim insanlarının dikkatle incelemesi gereken kaygı verici özelliklere sahip olduğu anlamına gelmektedir. Beta varyantı, virüsü daha bulaşıcı hale getiren N501Y isimli bir mutasyona sahiptir. Ayrıca, E484K adı verilen bir diğer mutasyon, virüsün insan bağışıklık sistemini “atlatmasını” kolaylaştırarak aşıların etkinliğini etkileyebilir. Ancak Güney Afrika varyantı olarak bilinen Beta varyantının, daha ciddi hastalıklara yol açtığına dair herhangi bir belirti bulunmamaktadır. Virüsün orijinal versiyonunda olduğu gibi, risk grubu genellikle yaşlılar ve başka sağlık sorunları olan bireylerdir.
AŞILAR BETA’YA KARŞI NE KADAR ETKİLİ?
Mevcut Covid aşıları, yeni varyantlara değil, virüsün orijinal haline karşı tasarlanmıştır. Beta varyantını engellemede aşıların daha az etkili olduğu yönünde bazı bulgular bulunmaktadır. Ancak uzmanlar, aşıların Beta varyantı kaynaklı ağır hastalıkları engellemede hala etkili olduğunu vurgulamaktadır. Aşıların Beta varyantına karşı etkisine dair elde edilen araştırma sonuçları şunlardır:
En kötü senaryoda bile aşılar yeniden tasarlanabilmekte ve birkaç hafta ya da ay içinde güncellenebilmektedir. AstraZeneca’nın Beta varyantına karşı geliştirilen yeni versiyonunun denemeleri İngiltere’de başlamıştır. Diğer Covid aşıları da yeni bulgulara göre güncellenmektedir.
BETA VARYANTI NE KADAR YAYILDI?
Beta varyantı, dünya genelinde 50’den fazla ülkeye yayılmıştır. İngiltere’de 1000’in üzerinde Beta enfeksiyonu tespit edilmiştir. Ancak bu, tüm Covid vakaları arasında düşük bir orandır. Delta olarak bilinen varyant ise İngiltere’deki tüm vakaların yüzde 99’unu oluşturmaktadır. Güney Afrika’da ise Beta varyantı diğer ülkelere göre daha yaygındır. Beta varyantı İngiltere’de ilk kez tespit edildiğinde, hükümet bazı bölgelere odaklanarak yaygın test çalışmaları gerçekleştirmiştir. Mahalleleri dolaşan ekipler, varyantı tespit edip engellemek için özel bir çaba göstermiştir. İngiltere’ye seyahat eden yolculara yönelik kısıtlamalar da, varyantın yayılmasını önlemek amacıyla yeniden düzenlenmiştir. Sarı listede bulunan ülkelerden gelen ve iki doz aşısını olmuş olanlara normalde karantina uygulanmamaktadır. Ancak Fransa’dan İngiltere ve Galler’e gelenler için bu kural değişmiş ve 10 gün karantina şartı getirilmiştir. Gelen yolcuların iki kez PCR testi yaptırması gerekmektedir. İngiltere’deki bilim insanları, Beta dahil tüm varyantlar üzerinde genetik dizileme yaparak varyantların izini sürmeye çalışmaktadır.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce