Tüm dünya, Covid-19 pandemisiyle mücadele ederken, son olarak Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin brifinginde dikkat çekici bir olay gündeme geldi. Mart ayında bir cerrah veterinerin, ölmüş olan iki maymuna otopsi yaparken Maymun B Virüsü (Monkey B Virus/BV) kaptığı belirtildi. Bu talihsiz veteriner, birçok hastaneyi ziyaret ettikten sonra Mayıs ayında hayatını kaybetti. Hastadan alınan beyin omurilik sıvısının analizi, alfaherpes virüsü enfeksiyonunu ortaya çıkardı. Daha derin bir inceleme için hastadan kabarcık sıvısı, kan, burun sürüntüsü, boğaz sürüntüsü ve plazma örnekleri alındı. Örneklerin gönderildiği Ulusal Viral Hastalık Kontrol ve Önleme Enstitüsü’nden ‘Maymun B Virüsü’ sonucu geldi. Bu da doğal olarak ‘Maymun B Virüsü nedir?’ sorusunu gündeme getirdi.
Maymun B Virüsü, eski Dünya maymunları ailesine ait makakların doğal taşıyıcısı olduğu bir virüstür. Genellikle herpes B, Maymun B Virüsü, herpesvirüs simiae ve herpesvirüs B olarak da adlandırılmaktadır. Bu virüs, makaklar, şempanzeler ve kapuçin maymunları aracılığıyla insanlara bulaşabilmektedir.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, insanlarda Maymun B Virüsü enfeksiyonu oldukça nadir görülmektedir. 1932’deki ilk tespitinden bu yana yalnızca 50 kişiye bulaşmış ve bu vakalardan sadece 21’i hayatını kaybetmiştir. Çinli cerrahın vefatına neden olan bu virüsün, şimdiye kadar insandan insana bulaştığına dair bir kayıt bulunmamaktadır. Ayrıca, temaslı takibinden de olumsuz sonuçlar gelmiştir. 1932’den beri kaydedilen 50 vaka, genellikle maymun tarafından ısırılma, sıyrık oluşumu veya maymun dokusu ya da sıvısının insan derisine temas etmesi durumunda enfekte olmuştur.
Maymun B Virüsü, makakların tükürük, dışkı, idrar, beyin veya omurilik dokusunda bulunabilen bir virüstür. Özellikle nemli ortamlarda, yüzeylerde saatlerce hayatta kalabilir. Genel halk için enfekte olma riski düşük olsa da, laboratuvar çalışanları, veterinerler ve maymunlarla yakın temasta bulunan kişiler için yüksek bir risk oluşturmaktadır.
Maymun B Virüsü, başlangıçta nezle benzeri belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtiler arasında ateş, titreme, kas ağrısı, yorgunluk ve baş ağrısı yer alır. Zamanla virüs bulaşan kişide yaralarda küçük kabarcıklar gelişebilir. Bununla birlikte, nefes darlığı, bulantı, kusma, karın ağrısı ve hıçkırık gibi daha ciddi belirtiler de ortaya çıkabilir. Hastalık ilerledikçe, virüs beyin ve omurilikte şişmeye yol açarak nörolojik ve iltihaplanma semptomlarına, kas koordinasyonunda sorunlara, beyin hasarına ve sinir sisteminde ciddi hasara neden olabilir. Sonuçta, bu durum ölüme yol açabilecek boyutlara ulaşabilir. Semptom süresi, bir gün ile üç hafta arasında değişiklik göstermektedir.
Mevcut durumda, Maymun B Virüsü’ne karşı spesifik bir aşı bulunmamaktadır. Ancak, zamanında alınacak antiviral ilaçların ölüm riskini azaltabileceği düşünülmektedir. Doktorlar, maymun tarafından ısırılanlara şu tavsiyelerde bulunmaktadır:
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce