Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Türkiye’de aşılama çalışmaları hızla ilerliyor. Aşı tedarikinde kaydedilen ilerlemeler de dikkate değer. Prof. Dr. Ceyhan, Kanal 7’de Mehmet Acet’in sorularını yanıtlayarak önemli bilgiler paylaştı.
Mehmet Ceyhan’ın Açıklamalarından Önemli Başlıklar:
“En İyi İhtimal Sonbahar”
Rehavete kapılmadan, tedbirleri aceleyle gevşetmememiz gerektiğinin altını çizen Ceyhan, “Önümüzdeki sayılar ışığında bir tarih verebiliyoruz. En iyi ihtimalle, sonbahara kadar, en kötü ihtimalle yıl sonuna kadar rahatlama bekliyoruz. Aşılamadan sonra vaka artışlarına bağlı dalgalanmalar beklenmiyor. Kendimizi aşılanmamış ülkelerden koruma ihtiyacı duyacağız. İkinci doz aşıları tamamladığımızda, ‘Bu işten kurtulduk’ diyebiliriz. Üçüncü doz aşı ile ilgili vatandaşların kafasında soru işareti olmamalı. Aşı firmalarının pazar payını artırmak adına yaptıkları açıklamalar mevcut, ancak bununla ilgili net bir araştırma olmadığından, şu an için bunu düşünmek doğru değil. İnaktif aşı yaptıran bireylerde, 3 ay sonra koruyuculuğun azalabileceğini ve 3. doz aşı ihtiyacının doğabileceğini söyleyebilirim.
“Aşılama Sayısı Değil Hızı Önemli”
Aşılama sürecinde kaç kişiyi aşıladığınızdan ziyade, bu süreci hangi hızda tamamladığınız ve ne kadar hızlı ilerlediğiniz önemlidir. Aşılama sayımız diğer ülkelerle karşılaştırıldığında iyi bir durumda, fakat aşılamanın %70 seviyelerine ulaşmadığı sürece ‘iş bitti’ demek yanıltıcı olur.
“Maskeleri Ne Zaman Çıkarabiliriz?”
Bu konu, vaka yoğunluğuna bağlıdır. Eğer vaka sayılarımızı binli rakamlara düşürebilirsek, belirli yerlerde ve belli şartlar altında maskeleri çıkarma imkânımız olacaktır. Örneğin, ABD’de aşılı bireyler, kalabalık olmayan ortamlarda maskelerini çıkarabiliyorlar.
“Vakaların Düşme Nedeni”
Dünya genelinde vakaların düşmesi, aşılamadan ve kısıtlamalardan bağımsız olarak gerçekleşmektedir. Bunun nedeni, virüsün doygunluk noktasına ulaşarak pik yaşamasıdır. Herkesin bağışıklık geliştirmesiyle birlikte, 3 aylık korunma dönemi başlamış ve vakalar düşmeye başlamıştır.
“Yerli Aşı Ne Zaman Kullanıma Sunulacak?”
Yerli aşımızın geliştirilmesi süreci devam ediyor. Teknolojinin hızlanması söz konusu olsa da, hastaların gözlemi belirli bir zaman alıyor. Bu nedenle, yerli aşının sonbahara kadar kullanıma sunulacağını düşünüyorum. Kayseri’deki yerli aşı çalışmasında Faz-3 aşamasına geçilecektir. Bu aşının, üçüncü doz olarak kullanılabileceği fikrine katılmıyorum, çünkü henüz böyle bir çalışma yapılmamıştır. Bu aşının yapısı, Sinovac’ın inaktif aşısı ile benzerlik göstermektedir. Önemli bir mesafe kat edildi. Sanayi Bakanı Mustafa Varank’ın aşılandığı aşı ise daha yüksek teknolojili bir üründür ve son derece güvenilir bir teknoloji üzerine kurulmuştur.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce