Yüzyıllardır mutfakta, tıbbi alanlarda ve süslemede önemli bir yer tutan kekik, en çok baharat olarak tüketilmesiyle tanınır. Ancak kekik, aynı zamanda çay, yağ ve dezenfektan yapımında da kullanılmaktadır. Köklü bir bitki türü olan kekiğin yaprakları, çiçekleri ve yağı, birçok alanda şifa amaçlı değerlendirilmektedir. Son yıllarda, özellikle koronavirüs salgını ile temizlik ürünlerine olan talebin artması ve hijyene verilen önemin yükselmesiyle birlikte, kekiğin mikrop öldürücü özelliği dikkat çekmiştir. Türkiye’nin %80’den fazlasını kekik bölgesi olarak bilinen Denizli’de, kekik üreticileri, pandemi sürecinde kekik suyunu koronavirüse karşı etkili bir dezenfektan olarak piyasaya sürmeye başlamıştır.
Kekik, sadece mikrop kırıcı özelliğiyle değil, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendiren özellikleriyle de bilinir. Kendine has aroması sayesinde rahatlatıcı bir niteliğe sahiptir. Yemeklerden çaya, tedavi desteklerine kadar geniş bir kullanım alanına sahip olan kekik, vitamin ve mineral bakımından da oldukça zengindir.
Öne Çıkan İçerikler
Kekiğin öne çıkan özellikleri arasında antioksidan, vitamin ve mineral açısından zengin bir bitki olması yer alır. Kekikte bulunan bazı önemli bileşenler şunlardır:
Faydaları
Nasıl Kullanılır?
Kekik, genellikle baharat olarak yemeklere eşsiz bir tat vermek için kullanılır. Farklı şekillerde tüketilebilen kekik, daha çok demlenerek çay olarak içilmektedir. Kekik yağı ise kozmetik ürünlere eklenerek kullanılmaktadır. Ağız gargaraları, merhemler ve aromaterapi yağlarında sıklıkla yer alır. Kekik yağı, şampuan, saç kremi, yaşlanma karşıtı cilt bakım kremi ve ağız bakım ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yağı, aktarlardan satın alabileceğiniz gibi, doğal yöntemlerle kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Son olarak, kekik bitkisini demleyip süzerek elde ettiğiniz kekik suyunu içerek de tüketebilirsiniz.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce