Menisküs Hakkında Bilgiler: Tanımı, İşlevi ve Tedavi Yöntemleri

Menisküs Hakkında Bilgiler: Tanımı, İşlevi ve Tedavi Yöntemleri

ABONE OL
January 22, 2025 00:49
Menisküs Hakkında Bilgiler: Tanımı, İşlevi ve Tedavi Yöntemleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanır’dan Menisküs Hakkında Bilgiler

MENİSKÜS NEDİR?

Menisküsler, diz ekleminde bulunan ve femur kondilleri ile tibia platosu arasında yer alan iki adet dairesel kama biçimindeki fibro-kartilajinöz yapılardır. Bu yapılar, temel olarak su ve Tip 1 kollajen liflerinden oluşmaktadır. Menisküs, dizin hareket kabiliyetini ve işlevselliğini artıran önemli bir bileşendir.

MENİSKÜS NE İŞE YARAR?

Menisküsler, diz eklemi üzerinde oluşan yüklemelere ve darbelere karşı direnç sağlayarak, yükü dağıtır ve eklemin stabilitesine katkıda bulunur. Ayrıca, eklem kıkırdağının lubrikasyonu (kayganlık), beslenmesi ve propriosepsiyon (eklemlerin ve uzuvların pozisyon algısı) işlemlerinde de kritik bir rol oynar. Propriyosepsiyon, derin duyular tarafından yönetilen bir süreçtir ve bu süreç, beynin güvenli pozisyonları algılamasına yardımcı olur. Menisküslerin dış kısmında aksiyel yüklenmeyi karşılayan çevresel lifler ve bu lifleri bir arada tutarak vertikal ayrışmalarını engelleyen radyal lifler bulunmaktadır. Bu bilgiler, menisküslerin işlevselliği açısından son derece önemlidir.

MENİSKÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Menisküs yaralanması olan hastalar, genellikle medial (iç) ve lateral (dış) eklem çizgisi hattında hassasiyet ve ağrı hissederler. Özellikle diz ekstansiyonu (dizi doğrultma) sırasında kayma ve takılma hissi yaşanabilir. Ayrıca, dizde şişlik, hareket kısıtlılığı ve ağrı gibi ek belirtiler de görülebilir.

MENİSKÜS EN SIK KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Menisküs yaralanmaları, genellikle sporcularda sıkça görülse de, bu durum yalnızca sporcu hastalığı olarak nitelendirilemez. Ani dönme hareketleri, aşırı yüklenme, diz travmaları ve yaşlanma gibi faktörler de menisküs yaralanmalarına yol açabilir. Özellikle, yaş ilerledikçe menisküs dokusunun elastikiyeti azalır ve bu da yaralanma riskini artırır.

MENİSKÜS TANISI NASIL KONULUR?

Menisküs yaralanmasının tanısı, hastanın şikayetleri, fizik muayene ve görüntüleme teknikleri (örneğin, MR) ile konulmaktadır. Fizik muayene sırasında, doktor hastanın dizini çeşitli hareketlerle değerlendirerek ağrı ve fonksiyon kaybını belirler. Görüntüleme yöntemleri, menisküsün yapısal durumunu net bir şekilde gösterir.

MENİSKÜS TEDAVİSİ NASIL YAPILMALIDIR?

Menisküs tedavisi, yaralanmanın büyüklüğüne ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Tedavi seçenekleri arasında dinlenme, fizik tedavi, ilaç tedavisi ve gerektiğinde cerrahi müdahale bulunmaktadır. Fizik tedavi, hastanın dizinin hareketliliğini artırmak ve ağrıyı azaltmak için özel egzersizler ve teknikler içermektedir. Cerrahi müdahale ise yırtığın boyutuna göre menisküs onarımı veya menisküsün kısmi/ Tam olarak çıkarılmasını içerebilir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP