Dünya, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadele ederken, bir başka tehlikeli virüs olan Nipah virüsü hakkında uyarılar artmaya başladı. ABD’nin Kentucky Üniversitesi Moleküler ve Hücresel Biyokimya Bölümü Başkanı Dr. Rebecca Dutch, Nipah virüsünün (NiV) potansiyel bir salgın başlatabileceğini vurguladı. Bu virüsün ölüm oranının %45 ile %75 arasında değişebildiğini ve bu oranların Covid-19’daki oranlardan oldukça yüksek olduğunu ifade etti. Daha önce, Hollanda merkezli Access to Medicine Foundation örgütü de, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından insanlık için en tehlikeli virüsler listesine dahil edilen Nipah virüsü hakkında uyarılarda bulunmuştu.
Nipah virüsünün bilimsel adı “Nipah henipavirüs” olarak bilinir. Bu virüs, Güneydoğu Asya’da tespit edilmiş olup, meyve yarasalarının doğal kaynağı olduğu düşünülmektedir. Nipah virüsünün, gelecekte yeni bir salgına yol açma potansiyeli bulunmaktadır. Ölüm oranı %75’e kadar çıkabilen bu virüsün şu anda bilinen bir aşısı yoktur. Nipah virüsü, yüksek ölüm oranı ile dikkat çekmektedir ve dünya genelinde yaklaşık 700 insanın bu virüse yakalandığı tahmin edilmektedir. DSÖ verilerine göre, Nipah virüsü, belirti göstermeden ilerleyebilmekte; aynı zamanda ciddi solunum sorunları, beyin iltihabı, beyin ödemi ve %40 ile %75 arasında değişen ölüm oranlarına neden olabilmektedir. Nipah virüsü, insana genellikle yarasa ve domuzlardan veya virüs taşıyan yiyecekleri tüketerek geçmektedir.
Nipah virüsünün uzun kuluçka süresi (45 gün), enfekte bir kişinin hastalığın belirtilerini göstermeden virüsü yayma olasılığını artırmaktadır. Ayrıca, farklı hayvan türleri de bu virüsle enfekte olabileceğinden, hastalığın yayılma riski artmaktadır. Nipah virüsü, doğrudan temas yoluyla veya kontamine yiyeceklerin tüketilmesi yoluyla da bulaşabilmektedir. Singapur, Malezya, Hindistan ve Bangladeş, Nipah virüsünün en fazla görüldüğü bölgeler arasında yer almaktadır. Bu virüsün, meyve yarasaları aracılığıyla taşındığı ifade edilmektedir.
DSÖ, Nipah virüsünü insanlık için en tehlikeli virüsler listesine dahil etmiştir ve bu virüs için henüz etkili bir tedavi ya da aşı geliştirilmemiştir. İlaç firmalarının Nipah virüsüne karşı özel bir ilaç geliştirme yönünde bir projesi bulunmamaktadır. Bunun yerine, Nipah virüsüne karşı mevcut tedavi yöntemleri genellikle semptomatik yoğun bakım tedavisi ile sınırlıdır.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce