Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Sözcü gazetesi yazarı Ercan Taner’e verdiği mülakatta, Türkiye Futbol Federasyonu’nun maçlara seyirci almasıyla ilgili görüşlerini paylaştı. Ceyhan, salgının ne zaman bitebileceği konusunda da önemli değerlendirmelerde bulundu.
Prof. Dr. Ceyhan, “Sahalarda, tribünlerde ve okullarda benzer tedbirler alınması gerektiğini” ifade etti. Salgın döneminde iki ana faktörün öne çıktığını belirten Ceyhan, “Birincisi, toplumda bulunan virüs yükü; ikincisi ise gidilecek yerde alınacak önlemlerdir. Şu anda Türkiye’deki virüs yükü tarihin en yüksek seviyesinde. Dolayısıyla, alınacak tedbirlerin önemi artmaktadır.” dedi.
Ceyhan, locaların açılması durumunda insanların büyük bir risk altında olacağını vurgulayarak, “Gerekli tedbirler alınırsa tribünlere seyirci alınabilir.” ifadesini kullandı. Ayrıca, tribünlerde seyircilerin maskelerini sürekli takmaları gerektiğini ve en az 2 metre mesafe bırakmalarının önemini vurguladı:
Ceyhan, COVID-19’un damarlarda yaptığı değişiklikler nedeniyle ciddi sakatlıklar ve ölümlerle sonuçlanabileceğini belirtti. Bu nedenle, tribünlerde oturma düzeninin dikkatlice planlanması gerektiğini ifade etti:
Ceyhan, “Maç günü geldiğinde durum kötüleşebilir, bu yüzden önceden belirlenen kriterler olmalı.” diyerek, federasyonun maçlarla ilgili kararlarını önceden alması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, “TFF’nin bir pandemi danışma kurulu oluşturması ve bilim insanlarından destek alması şart.” dedi.
Olimpiyat ve EURO 2020 gibi büyük organizasyonların aşı olma şartına bağlı olduğunu belirten Ceyhan, “Japonya, aşı şartı koyarak seyirci kabul etmeyecek.” şeklinde konuştu. Bu durumun, uluslararası spor etkinlikleri için de geçerli olduğunu dile getirdi.
Prof. Ceyhan, kulüplerin antrenmanlarda yeterli önlemleri almadıklarını belirterek, “Sporcuların maske takmaları zorunlu olduğu durumlar dışında, antrenmanlarda sosyal mesafe kuralına uyulmuyor.” dedi. Ayrıca, yemek yeme uygulamalarının da düzeltilmesi gerektiğini vurguladı:
Ceyhan, “Toplumsal bağışıklığın en fazla 2 yıl içinde gelişeceği gözüküyor.” diyerek, “Eğer hastalanan sayısı artmazsa, salgın bitebilir.” şeklinde umut verici bir değerlendirmede bulundu.
Kaynak: Yeniçağ
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce