Geçtiğimiz hafta Science dergisinde yayımlanan bir raporda, 19 halk sağlığı uzmanı, pandemi döneminde aşıların adil dağıtımını sağlamak için “Adil Öncelik Modeli” adlı etik bir çerçeve önerdi. Bu model, aşıların dağıtımında dikkate alınması gereken temel ilkeleri belirliyor:
Pennsylvania Üniversitesi’ne bağlı Perelman Tıp Fakültesi’nde Tıbbi Etik ve Sağlık Politikaları Başkanı olan Ezekiel J. Emanuel, bu modelin geliştirilmesine öncülük etti. Scientific American, Emanuel ile modelin detayları ve uygulanabilirliği üzerine bir röportaj gerçekleştirdi. İşte Adil Öncelik Modeli’nin kapsamı:
Adil Öncelik Modeli, üç aşamadan oluşmaktadır:
Emanuel, “Mutlak aşı milliyetçiliğine sahip olmamak için güçlü etik nedenler var. Birçok hükümet, aşıların adil ve eşit dağıtılmasını savunuyor. Aşı üreticileri de küresel dağıtımın önemini kabul ediyor ve COVAX gibi adil dağıtım girişimlerine destek veriyorlar” şeklinde ifade etti.
Ancak, Trump yönetiminin WHO ile iş birliği yapmamayı tercih etmesi, COVAX çabasına katılmama kararı alması, ABD’nin başka ülkeler tarafından geliştirilen aşıya erişimini kısıtlayabilir. Bu durum, aşı üreticilerinin adil dağıtım konusundaki tutumlarını sorgulamayı da beraberinde getiriyor. Emanuel, bazı üreticilerin en yüksek teklifi verene satma eğiliminde olduğunu belirtirken, COVAX’a dahil olanların aşıyı dünya çapında dağıtma konusundaki sorumluluklarını anlayacaklarına inandığını da vurguladı.
Emanuel, Dünya Sağlık Örgütü’nün aşı dağıtım önerilerini eleştirerek, şu noktalara dikkat çekti:
Emanuel, yaklaşımın daha çok zengin ve iyi gelişmiş ülkelere odaklandığını, bu ülkelerin kişi başına daha fazla sağlık çalışanına ve yaşlı bireye sahip olduğunu belirtti.
Scientific American editörünün Adil Öncelik Modeli’nin etik temellerinin nasıl belirlendiğine dair sorusuna Emanuel şu yanıtı verdi: “Bu değerler bizim seçtiğimiz değerler değil. Sokrates’e kadar uzanan evrensel etik ilkeleridir. Dünyanın hemen her yerinde karşımıza çıkarlar ve genellikle örtüşürler. İnsanlara fayda sağlamak ve zararları sınırlamak, ahlaki bir zorunluluk olarak kabul edilir.”
Kaynak: Herkese Bilim Teknoloji, Batuhan Sarıcan
GÜNDEM
18 April 2025EKONOMİ
18 April 2025GENEL
18 April 2025GENEL
18 April 2025GÜNDEM
18 April 2025SPOR
18 April 2025GÜNDEM
18 April 2025