Terleme, bilhassa yaz aylarında birçok kişi için olağan bir süreç olsa da, vakit zaman bir kabusa dönüşebilir.
İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ayşegül Navdar aşırı terlemenin nedenlerini ve bu duruma karşı yapılabilecekleri anlattı.
TERLEME BEDEN ISISINI SABİT TUTAR
Terleme ile ilgili bilgi veren Uzm. Dr. Navdar “Terleme insan bedeninin ısısını sabit tutmaya yarayan fizyolojik bir olay olup bir nevi bedenin soğutma sistemidir. Yani dışarıdaki hava ne kadar değişirse değişsin beden sıcaklığımızın stabil kalmasını sağlayan, bedenin sıcaklığa karşı gösterdiği terleme reaksiyonudur” dedi.
‘VÜCUDUMUZDA İKİ-ÜÇ MİLYON TER BEZİ VAR’
Terlemenin insan bedeni için iki kıymetli işlevi olduğunu belirten Uzm. Dr. Navdar; terin cildi nemlendirip, beden ısısını sabitlediğini ve bedenin boşaltım sistemine katkı sağladığını tabir etti.
“Ne kadar terlediğimiz ise daha çok sahip olduğumuz ter bezi sayısıyla ilgilidir. Bir insan 2 ila 4 milyon ortasında değişen sayıda ter beziyle doğar” diyen Navdar, tüm bu ter bezlerinin ergenlik devrinde büsbütün etkin duruma geçtiğini; bayanlarda daha fazla ter bezi olsa da erkeklerde bulunan ter bezlerinin daha faal olduğunu aktardı.
Uzm. Dr. Navdar’ın belirttiğine göre, terlemenin nedenleri ortasında sıcak hava, çok nem, kalın ya da yanlış giyinmek, sentetik kıyafetler tercih etmek, spor yapmak, fizikî manada yorulmak, sigara içmek, alkol almak, acılı-baharatlı yiyecekler tüketmek, kahve, çay üzere sıcak içecekler tüketmek, gerilim ve heyecan yer alıyor.
Uzm. Dr. Navdar, insan vücudu için gerekli ve sağlıklı bir tepki olan terlemenin çok boyuta geçtiğinde çeşitli hastalıkların belirtisi olabileceğini belirterek “Aşırı terlemenin nedenleri olağan terleme nedenlerine nazaran farklılık gösterir. Çok terlemenin asıl nedeni hiperhidrozdur. Fakat çok terlemenin de farklı nedenleri vardır. Birincil tip hiperhidrozda bilhassa genetik etkenler ön plandadır. Sebebi ise ter bezlerinin olağana oranla dört-beş kat fazla çalışmasıdır” dedi.
İkincil tip hiperhidrozda çok terlemenin öbür hastalıklara işaret ettiğini söyleyen Navdar, bu hastalıkları şöyle sıraladı:
* Alkol ya da uyuşturucu husus yoksunluğu,
* Akciğer hastalıkları,
* Diyabet,
* Düşük kan şekeri,
* Troid bezinin fazla çalışması,
* Menopoz,
* Kimi kanser çeşitleri,
* Kalp hastalıkları,
* Ateş ve enfeksiyonlar, tüberküloz
AŞIRI TERLEME NE VAKİT TEHLİKELİ HALE GELİR?
Kişide terlemeyle birlikte kimi belirtiler gözlemleniyorsa bu noktada tehlike çanlarının çaldığını aktaran Uzm. Dr. Navdar, o belirtiler ortasında şunların bulunduğunu söyledi:
* Yüksek ateş,
* Göğüste ağrı,
* Nabızdaki artış,
* Nefes darlığı,
* Yaşanan ani kilo kayıpları
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Sempatik hudut bütünlüğünün muhakkak düzeylerde bozulması nedeniyle beden bölgelerinde oluşan çok terlemenin, olağan terleme seviyesine indirilmesi için lakin cerrahi tedavi yollarının gerektiğine vurgu yapan Uzm. Dr. Navdar, sözlerini şöyle noktaladı:
“Bu cerrahi uygulama tecrübeli bir göğüs cerrahisi uzmanı tarafından genel anestezi uygulanarak yapılır. Bunun dışında süreksiz tedbirlerle de çok terleme az da olsa denetim altına alınabilir. Bu tedbirler; deodorant kullanma, sistemik antikolinerjik ilaçlar, iyontoforez ve botoks uygulaması halinde özetlenebilir. Botoks uygulamasında koltuk altı, avuç içi yahut ayak tabanına epey küçük iğnelerle müdahale edilir. Bu sayede ter bezlerinde hudut iletisini tesirli bir halde bloke ederek tesirini gösterir.”
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce