Covid-19 salgınının dünya çapında sürat kazanmasıyla bir arada birçok ülkeden aşı çalışmaları üzerine açıklamalar geldi. Bu ülkelerin başında ise Çin ve Rusya yer aldı. Fakat üretilen aşılarda, genetiği değiştirilerek kullanılan tip 5 (Ad5) virüslerinin, birebir vakitte soğuk algınlığı aşılarında da kullanılıyor olması bilim etraflarında tartışma yarattı.
Bilim beşerlerine nazaran, Ad-5 bazlı virüsler uzun yıllardır kimi enfeksiyonlara karşı kullanılmaktaydı. Bu durum, çok yaygın kullanıma sahip olmamakla birlikte tesiri düşük olma tehlikesini barındırıyor.
Test etabında olan Rusya ve Çin’e ilişkin aşı adayları, bağışıklık sistemini güçlendirerek virüse karşı bir savunma sağladı, lakin uzmanlara nazaran insanların Ad5 virüslerine karşı esasen bir bağışıklığı bulunmakta.
İşte Çin ve Rusya’nın üzerinde çalıştığı grip virüsü hakkındaki ayrıntılar…
İLK TIBBİ ARAŞTIRMALARA NE VAKİT BAŞLANDI?
Reuters’ta yer alan habere nazaran, Rus Gamaleya Enstitüsü ve Çin merkezli CanSino Biologics şirketinin üzerinde çalıştığı, modifiye adenovirüs tip 5 (Ad5) virüsleri birinci olarak Kanadalı araştırmacı Dr. Frank Graham tarafından 1970’lerde Hollanda’da tasarlandı. Graham, bu virüsleri kanserin altında yatan düzenekleri incelemek için kullanmayı planladı ve virüslerin, insan böbrek hücre çizgisi HEK293 üzerindeki tesirlerini inceledi.
GEÇMİŞTE AD5 VEKTÖRÜ BAŞARILI OLDU MU?
Kanada’daki McMaster Üniversitesi’nde Graham ve çalışma arkadaşları, Ontario eyaletindeki yabani rakunlarda kullanılan kuduz aşısı dahil olmak üzere çeşitli Ad5 vektörleri geliştirdi. 2003 yılında ise Şiddetli Akut Teneffüs Sendromuna (SARS) karşı Ad5 tabanlı bir aşı geliştirildi. Bu salgın sona erdiğinde aşı çalışmaları da rafa kaldırıldı. 2011 yılında CanSino ve McMaster araştırmacıları, Ad5’e dayalı deneysel bir tüberküloz aşısının lisansını aldı.
Tüberküloz projesinde yer alan bilim insanı Dr. Thomas Evans’a göre, “Çinli şirketin odak noktası daha sonra Çin ordusunun isteği üzerine dönüştü. Ad5 tabanlı bir Ebola aşısı, askeri kullanım için üretildi” dedi.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce