iPhone’nun artık olmayan 10 ‘ikonik’ özelliği

iPhone’nun artık olmayan 10 ‘ikonik’ özelliği

ABONE OL
January 21, 2025 23:47
iPhone’nun artık olmayan 10 ‘ikonik’ özelliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

iPhone’larda artık olmayan özellikleri ortamızda sıralayacak olanlar eminiz vardır, lakin çoklukla unutmaya yatkın olduğumuzdan, Apple’ın hayatımızdan sildiği özellikleri sıralamak istedik. Kimi fonksiyonların gidişi üzücü olsa da, yenilikler için bu kaçınılmaz olabiliyor. İşte vaktinde hafızalara kazınan ya da kazındığını sandığımız ve artık olmayan 10 iPhone özelliği.

1. Skeuomorphism

Jony Ive’nin iOS arayüzü, iPhone’un birinci yıllarında simgelerden öbür öğelere her yanda kendini gösteriyordu. Apple tutkunları ortasında sevilen tasarım, iOS 7 ile 2013’te önemli biçimde elden geçirildi. Teknoloji dünyasındaki birçok şeyde olduğu üzere Skeuomorphism de bir iki senede unutuldu.

2. 30 Pin Bağlantı

Son olarak 2011’in iPhone 4S’inde görünen 30 pin ilişki, geniş olduğu için telefonu istasyona sağlam bir biçimde yerleştirmenizi sağlıyordu. Fakat tıpkı nedenle telefonun alt tarafında çok yer kaplıyordu. Apple’ın vakit içerisinde microUSB’ye yanıt olarak aksisi ve düzü olmayan Lightning’i sunması ise şaşırtan olmadı. Lightning’in bu özelliği, birkaç sene sonra USB-C tarafından taklit edildi.

3. Plastik Gövde

Ucuz ve farklı hallere kolay girebilen plastik, akıllı telefonlar için kusursuz bir malzemeydi. Bugün her telefonun cam olduğu bir devirde, iPhone’ların bir vakitler plastik olduğuna inanmanız sıkıntı olabilir. Birinci iPhone’un ardının yaklaşık beşte biri plastik iken iPhone 3G ve 3GS’nin bütün gövdesi plastik idi. iPhone 5C, plastiğin kullanıldığı son iPhone oldu; bundan sonra bir “C” modeli de üretilmedi.

4. Düz, Çelik Çerçeve

iPhone 4, yuvarlanmış alüminyum kenarlar yerine Jony Ive’nin yeni düz kenarlarına yer veriyordu. Yeni bir sadeliğin ve geleceğe yönelik dizaynın kapısını açan bu görünüm, iPhone SE 2016’ya kadar kullanıldı ve 2018’de terk edildi. Her şeye karşın büyük dairesel ses düğmelerini özlediğimizi söyleyebiliriz.

5. Game Center Uygulaması

iOS 4’ün (aslında 4.1’in) getirdiği yeniliklerden biri olan Game Center, öbür iPhone sahibi arkadaşlarınızla oyunlardaki başarılarınızı karşılaştırmanıza imkan tanıyordu. Game Center uygulaması iOS 10 güncellemesiyle birlikte kaldırılsa da, fonksiyonun hala Ayarlar altında bir seçenek olarak yaşadığını söyleyelim.

6. Alüminyum Gövde

Dayanıklı olduğu kadar telefona üst seviye görünüm kazandıran alüminyum, taşınabilir pazardaki değişim rüzgarlarıyla birlikte yerini cama bıraktı. Ne vakit geri döneceğini bilmediğimiz unsur, son olarak 2016’da iPhone 7 ve iPhone 7 Plus’ın gövdesinde kullanıldı.

7. Kulaklık Girişi

Bugün hala tartışmalı bir mevzu olan kulaklık girişinin kaldırılması, 2016’da iPhone 6S ve 6S Plus ile gerçekleşti. iPhone’dan yürek alan birçok Android’li telefon da artık 3.5mm kulaklık girişi olmadan geliyor ve buna güçlü bir itiraz yok üzere görünüyor.

8. Fizikî Home Düğmesi

İlk günden bu yana iPhone’un ikonik görünümünün bir modülü olan home düğmesi, 2016’da bir kapasitif düğmeye dönüştü. Fizikî düğmeyi son olarak 2015’te iPhone 6S’te gördük.

9. Kapasitif Home Düğmesi

2016’da iPhone 7’de ortaya çıkan dokunmaya hassas home düğmesi, iPhone SE 2020’yi bir istisna olarak sayarsak yalnızca bir sene yaşadı ve son olarak 2017’de tanıtılan iPhone 8 ve 8 Plus’ta yer aldı. Bunun akabinde Apple, hareket tabanlı gezinti sistemine geçti. Telefonların bütün ön yüzünün ekran olduğu bir periyotta home düğmesinin bir amiral gemisine geri gelme ihtimali, artık hayli düşük.

10. Kalın Çerçeveler

Bir mühlet öncesinin iPhone’larının kalın ekran çerçeveleri, neredeyse home düğmesi kadar zihinlere yerleşen bir manzaraydı. Kalın kenarlar iPhone SE 2020’de geri dönse de, amiral gemilerinde uzun müddettir görünmüyor. 2017’de çıkan iPhone X ile birlikte Apple, kalın çerçevelere elveda derken iPhone 8 ve iPhone 8 Plus ile son kere çerçeve severleri sevindirmişti.

Kaynak: CHIP Online

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP