Yenidoğanlarda ve çocuklarda en sık görülen fıtık türleri

Yenidoğanlarda ve çocuklarda en sık görülen fıtık türleri

ABONE OL
January 21, 2025 23:33
Yenidoğanlarda ve çocuklarda en sık görülen fıtık türleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uzmanlar düşük doğum kilosuna sahip yenidoğan bebeklerde daha sık görülen kasık fıtığının, kızlara kıyasla erkeklerde daha sık rastlanan bir durum olduğuna dikkat çekiyor.Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Alptekin, yenidoğanlarda ve çocuklarda görülen kasık fıtığı, hidrosel ve kordon kisti hakkında detaylı bilgi verdi.

BEBEĞİN AĞLAMASI YA DA IKINMASI SIRASINDA BARİZ HÂLE GELİR

Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Alptekin, “Anne karnında gelişimi sırasında bebeğin karın boşluğunda bulunan testislerin, gebeliğin 7. ayından sonra bir kanal içinden geçerek torbalara iner. Testislerin geçişi için uygun genişlikte bulunan bu kanallar, doğumun çabucak öncesinde kapanır. Böylelikle karın içi ile torbalar ortasında irtibat kalmaz.” dedi ve ekledi: “Ancak bedenin her iki tarafında bulunan bu kanalların tam olarak kapanamadığı durumlarda alt karın duvarında boşluk oluşur. Bağırsakların bir kısmının bu boşluğa girmesiyle oluşan kasık fıtığı, bebeğin ağlaması ya da ıkınması sırasında besbelli hâle gelir.

BEBEK SAFRA KUSABİLİR

Fıtığın olduğu taraftaki bacağın hareketlerinin kısıtlanmasına yol açan bu durumda bebek safra kusabilir. Kız bebeklerde çok daha az olarak görülen kasık fıtığı varlığında karın alt duvarına bağırsak değil, yumurtalık sıkışır. Fındık büyüklüğüne yumru formunda fark edilen fıtık oluşumu, hem kız hem de erkek bebeklerde en kısa müddette tedavi edilmelidir. Yenidoğanlarda ve çocuklarda görülen bir başka fıtık tipi ise halk ortasında su fıtığı olarak bilinen hidroseldir. Hidroselle sıklıkla karıştırılan kordon kisti de bir öbür fıtık türüdür”

KASIK FITIĞI ERKEKLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Alptekin, şöyle devam etti;

“Kızlara kıyasla erkeklerde daha sık görülen kasık fıtığı, anne karnında gelişimi sırasında bebeğin karnı içinde bulunan testislerin bir kanaldan geçerek torbalara inmesine bağlı olarak oluşur. Gelişim basamaklarının sağlıklı bir sonucu olarak gelişen bu durumda testislerin geçtiği kanallar doğumdan çabucak evvel kapanır. Kimi hadiselerde kanalların kapanmamasına bağlı olarak bebeğin alt karın duvarında açıklık oluşur. Bu açıklığa bağırsakların girmesiyle kasık fıtığı oluşur.”

EN KISA MÜDDETTE TEDAVİ EDİLMESİ GEREKİYOR

BEBEK 1 YAŞINA GELMESİNE KARŞIN GÜZELLEŞME GÖRÜLMÜYORSA TEDAVİ, CERRAHİ YOLLARLA YAPILIYOR

Dr. Alptekin, “Halk ortasında su fıtığı olarak da bilinen hidrosel, testislerin bulunduğu skrotum dokusunun şişmesine yol açar. Testislerin etrafını saran zarlarda olağandan fazla sıvı bulunmasından kaynaklanan bu durum, konjenital yani doğumsal olabileceği üzere çocukluk ve erişkinlik periyodunda de görülebilir.” dedi.Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Alptekin, testisleri çevreleyen zarların, testisin hareket kabiliyetini artırdığını ve bu maksatla sağlıklı her kişinin testisi ile zar dokusu ortasında yaklaşık 0,5 ila 1 ml. kadar sıvı bulunduğunu söyledi. Hidrosel varlığında sıvı hacminin 100 ila 200 ml. civarına çıktığını lisana getiren Dr. Alptekin, anne karnında testislerin, torbalara inmesini sağlayan kanalların kapanmaması ve karın içi sıvının bir kısmının bu kanallardan geçerek testislere ulaştığını belirtti. Dr.Alptekin şöyle devam etti; “Ağrısız şişlik ile karakterize olan bu durum, çoğunlukla akşam saatlerinde barizleşir. Büyük oranda tek taraflı olarak görülen hidrosel, çoklukla birinci 4 aydan sonra bizatihi küçülür. Lakin bebeğin 1 yaşına gelmesine karşın düzgünleşme görülmüyorsa tedavi, cerrahi yollarla yapılır.”

YENİDOĞANLARDA VE ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN KORDON KİSTİ NEDİR?

Dr. Alptekin, kordon kistinin, hidrosel ile temaslı bir rahatsızlık olduğuna ve hidrosele yol açan testisin geçtiği kanalın kapanmaması durumunun kordon kistine de yol açabileceğini söyledi. Hidroselin skrotumda geliştiğini belirten Dr. Alptekin, sıvı birikiminin testisin geçtiği kanalda oluşmasının ise kordon kisti olarak isimlendirildiğini vurguladı. Kordon kistinin zaten iyileşmemesi durumunda cerrahi operasyon ile tedavinin mümkün olduğunu açıklayan Dr. Alptekin, bu operasyonların kasık fıtığına emsal nitelikte olduğunu kelamlarına ekledi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP