2025 yılında daha yaşanabilir bir dünya mümkün mü?

2025 yılında daha yaşanabilir bir dünya mümkün mü?

ABONE OL
January 21, 2025 23:22
2025 yılında daha yaşanabilir bir dünya mümkün mü?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çok değil, bundan 5 yıl sonra nasıl bir dünyada yaşıyor olacağız? Bu sorunun karşılığını vermek hiç de kolay değil lakin teknolojinin başrol oynadığı bu devirde aslında daha yaşanabilir bir dünya mümkün. Covid-19 salgını, dünyamızın günümüzde insani ve ekonomik düzensizliklere ne kadar hassas olduğu konusunda güç bir ders sunarken tahminen de tarihte birinci kere global işbirliğini, bilgilerde şeffaflığın ve suratın kıymetini gözler önüne serdi.

Küresel ve büyüyen bir nüfusu hakikat beslemek; sıhhat hizmetlerine erişimin ve kalitenin güzelleştirilmesi; iklim değişikliğinin olumsuz tesirlerini durdurmak için karbon emisyonlarını kıymetli ölçüde azaltmak… Aslında hepsi de yapılması gereken konut ödevleri ortasında… Uzmanlar kuvantum bilgisayarlardan, müdafaacı sıhhate, güç dönüşümünden, kanseri kronik olarak yönetmeye kadar 2025 için öngörülerini sıraladılar.

GENİŞ KAPSAMLI BİR GÜÇ DÖNÜŞÜMÜ

Tıpkı alkollü araç sürmenin kabul edilemez olması üzere 2025 yılında da karbon ayak izimiz kabul edilemez hale gelebilir. Bireyler, şirketler ve ülkeler sıfır karbon ayak izine geçmenin en süratli ve ekonomik yollarını arayabilirler. Sanayi İhtilali, akabinde dijital ihtilali yaşadık artık sıra güç dönüşümü için bir inovasyon ihtilalinde diyenler çok. Neden olmasın? Yenilenebilir gücün maliyeti fosil yakıtların marjinal maliyetinden daha düşük olacak. Global bir inovasyon ekosistemi, sıkıntıların toplu olarak ele alınabileceği ve tahlil üretilebileceği ortam sağlayabilir. Dijital ikizlerin süratli gelişimi – fizikî aygıtların sanal kopyaları – güç kesiminin sistem seviyesinde dönüşümünü destekleyecek. Bundan bu türlü açık deniz rüzgâr kapasitesi rahatlıkla güce dönüştürülebilecek.

SAĞLIK PARADİGMASI DEĞİŞEBİLİR

Besin yoğunluğu yüksek, tahıl ve bitkilerle zenginleştirilmiş bir beslenme sistemi ile hami sıhhat yaklaşımı benimsenebilir. Zati Covid-19 salgını da bunun ehemmiyetini gözler önüne serdi. Yanlışsız beslenme, güçlü bağışıklık. 7.7 milyar nüfuslu gezegende bu nasıl mümkün diye soracaksınız. Fakat yapay zeka dayanaklı ve sistem biyolojisi tabanlı teknoloji ile pekâlâ mümkün

KANSERİ YÖNETMEDE YENİ NORMAL

Kanseri nasıl yönetebileceğimiz konusunda yeni bir olağan ortaya çıkacak. Daha güzel genom sekanslama teknolojisi yahut sıvı biyopsi üzere daha yüksek test kolaylığı, daha yüksek doğruluk ve uygun maliyet vaat eden daha erken ve proaktif tarama yapılabilecek.

DAHA ÇEVRECİ ÜRETİM MÜMKÜN

Tabii üretim çizgilerinde yapay zekâyı kullanarak… Akıllı algoritmalar ile üretim çizgilerinin daha verimli çalışması sağlanabilir ve toplam atık yarı yarıya azaltılabilir.

İNŞAATIN GELECEĞİ ÇOKTAN BAŞLADI

Daha süratli, daha inançlı ve daha düşük maliyetli üretim süreci esasen bir müddettir hayatta. Yapay zekâ, manzara yakalama üzere şeylerin interneti ile süreç daha da gelişecek.

YENİ BİR BİLGİ SÜREÇ ÇAĞI

2025 yılında kuvantum bilgisayarlar çocukluk devrinden çıkmış olacaklar. Birinci jenerasyon ticari kuvantum aygıtlar periyodu başlayacak. İlaç geliştirmeden yeni materyal dizaynına birçok vakit alıcı ve yüksek maliyetli süreçler değişecek. Kuvantum periyodu eser geliştirme döngülerini kıymetli ölçüde kısaltacak ve Ar-Ge maliyetlerini azalacak.

YÜZEYLERDEKİ MİKROSKOBİK SIRLAR

Dünya üzerindeki her yüzey, hem şimdiki hem de gelecekte muhtemel pandemilerden kaçınmak için gerekli olan bilinmeyen bilgileri de taşır. Gerek vücutlarınız gerekse yaşadığımız etraf, bakteriyel, fungal ve viral ekosistemlerden oluşan mikrobiyomlarla dolu. Mikrobiyom bilgilerini süratle örnekleme, dijitalleştirme ve yorumlama yeteneğimizi hızlandıran teknoloji, patojenlerin nasıl yayıldığına dair anlayışımızı değiştirecek.

Bu görünmez mikrobiyom bilgi katmanının ortaya çıkarılması, insanların ve kümelerin patojenleri ne vakit ve nerede sakladıklarını, hangi yüzeylerin ve ortamların en yüksek iletim riski olduğunu ve bu risklerin hareketlerimizden ve vakit içinde nasıl değiştiğini kestirim edebilecek genetik imzaları tanımlayacak. Bu süreç önümüzdeki 5 yıl içinde daha da hızlanacak. Bu bilgiler sadece salgın hastalıklardan kaçınmamıza yardımcı olmakla kalmayacak, tıpkı vakitte binalar, otomobiller, metrolar ve uçaklar üzere ortamları nasıl tasarladığımız, işlettiğimiz ve temizlediğimize ait bilgilerimizi de etkileyecek.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP