Uzmanlardan uyuz uyarısı: Mağazalarda kıyafet denemeyin

Uzmanlardan uyuz uyarısı: Mağazalarda kıyafet denemeyin

ABONE OL
January 21, 2025 22:22
Uzmanlardan uyuz uyarısı: Mağazalarda kıyafet denemeyin
0

BEĞENDİM

ABONE OL

En bariz özelliği kaşıntı olan ve son günlerde sayısında önemli bir artış gözlenen uyuz hastalığıyla  ilgili ihtarlarda bulunan Deri ve Zührevi Hastalıklar Derneği Lideri Prof. Dr. Emine Derviş,  hastalığın birebir insan teması ile bulaştığını belirterek, “Parazitle enfekte  olmuş olan kıyafetlerin yahut çarşafların hastalığı bulaştırıcı olabileceğine dair kanılar var. ‘Mutlaka olacaktır’ diye bir şey yok. Lakin elbette dikkat etmekte yarar var” dedi.

Prof. Dr. Derviş, “Gerçekten son vakitlerde uyuz hastalığında artışa dair bize de bilgiler geliyor. Ben kendim de her zamankine nazaran daha fazla uyuz hastalığı görüyorum. Ve etrafta çalışan, bulunduğu yere nazaran değişmekle bir arada dermatolog arkadaşlarımız günde değişik oranlarda artıştan bahsediyor. Lakin olağan Türkiye çapında genel artışın ne boyutta olduğunu datalar birikmedikçe söylemek mümkün değil. Fakat klinik pratikte bir artış var gerçekten” tabirlerini kullandı.

MAĞAZALARDA DENEDİĞİNİZ KIYAFETLER YOLUYLA DA BULAŞABİLİR

Mağazalarda denenen kıyafetler yoluyla bile bu hastalığın bulaşma ihtimali olduğunu vurgulayan Derviş, “Uyuz hastalığı bir parazitsel hastalık. Bulaşma hali birebir insan teması ile oluyor. Elbette kıyafet, çarşaf üzere şeylerin de bulaşmada değeri var. Fakat hiçbir vakit bu birebir insan teması kadar tesirli değil. Ortalama olarak kabul edilen şey 15-20 dakika yakın temas. Bu bir arada uyumak, el ele tutuşmak olabilir. Lakin bunun dışında parazitle enfekte olmuş olan kıyafetlerin yahut çarşafların bulaştırıcı olabileceğine dair fikirler var. Lakin ‘mutlaka olacaktır’ diye bir şey yok. Fakat elbette dikkat etmekte yarar var. Zira kıyafet değişimlerinde 15-20 dakikalık ferdî temas kelam konusu olmuyor lakin parazitle çok enfeste olmuş bir kıyafet olması lazım. Sizin bedeninizin onu o anda alabiliyor olması lazım. Yani mümkünlük düşük de olsa, hiçbir vakit yok diyemeyiz. Bilhassa okul, kışla üzere toplu yaşanılan alanlarda ve bunun dışında ortak paylaşımlarda dikkat etmek lazım. Bilhassa kıyafet, yatak üzere paylaşımlarda bulunmamak gerekir. Bunun dışında işin açıkçası alınabilecek pek özel tedbir yok. Bulaşmada birey birey temas durumu kelam konusu, bunu bilemeyiz” dedi.

UYUZ HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR? 

En kıymetli belirtisi kaşıntı olan bu hastalığa yakalanan bireylerin doktora başvurması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Derviş, “En değerli belirtisi kaşıntıdır. Kaşıntının giderek şiddetlenmesi kelam mevzusudur ve kaşıntının bilhassa gece uykuda ve sıcak ortamlarda artması çok çarpıcıdır. Aile içinde bireylerde ya da yakın temasta bulunan şahıslarda tekrar benzeri üslupta kaşıntının olması uyarıcı olabilir. Bunun dışında en önemli el bilekleri, parmak ortalarında birtakım su kabarcıkları halinde belirtiler görülebilir. Kaşıntının genital bölge, karın, göğüs bölgelerinde artması çarpıcı özellikleridir. Bu durumda vatandaşlarımızın bir dermatolog yahut aile doktoruna başvurmalarını kıymetli tavsiye ediyoruz” dedi.

UYUZ HASTALIĞI TEDAVİSİ

Yanlış ya da eksik uygulanan tedavinin de uyuz hastalığındaki artışa neden olduğunu tabir eden Derviş, “Tedavinin gerçek yapılması çok değerli. Bilhassa son vakitlerde uyuzun bu kadar artmasında, yanlış tedavi tekniklerinin uygulanmasının da tesirli olduğunu düşünüyoruz. Yanlışsız yapılmama, bir de aile içinde birinde olduğunda herkese tedavi uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu durum artışta kıymetli bir rol oynadı. Tedavi yanlışsız yapılmadığında o kişi hastalığı taşımaya ve yaymaya devam ediyor. Hastalık sayısındaki artışın tedavi edilemeyen şahısların sayısının artmasıyla da temaslı olabileceğini düşünüyoruz. Mesela şu çok değerli, hastalığı almış olan kişinin kaşıntı olmasa bile tüm bedeninin tedavi edilmesi gerekir. Yalnızca kaşınan yerlerin değil” formunda konuştu.

UYUZ NEDİR? İSTANBUL ECZACI ODASI’NDAN UYARI 

İstanbul Eczacı Odası ise yayınladığı Uyuz Hastalığı Bilgilendirme Broşüründe, şu ikazlara dikkat çekti:

-Çarşaflar, giysiler, havlular yüksek sıcaklıkta yıkanmalı ve ütülenmelidir.

-Parazit beden dışında, eşyalar üzerinde 2-3 gün yaşayabildiğinden yıkanamayan materyaller plastik poşetlerde ağzı kapalı olarak en az 72 saat bekletilmelidir.

-Ev güzelce temizlenmeli ve elektrik süpürgesi ile süpürülmelidir.

-Tedavi sonrasında belirtiler 2-4 hafta daha devam edebilmektedir. Tedavi bittikten sonra kaşıntınız 4 haftadan daha uzun sürerse yahut cildinizde yeni döküntüler görürseniz hekiminize müracaatınız.

-Kaşınma nedeniyle döküntülerde iltihaplanma ve deri altı dokusu iltihabı (selülitis) oluşursa hekiminize müracaatınız.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP