Getty Images
Kapsamlı yeni bir araştırmaya nazaran bayanlarda menopoza yönelik hormon tedavisinin göğüs kanseri açısından yarattığı ek risk, tedavi bırakıldıktan sonra 10 yılı aşkın mühlet devam ediyor.
Araştırmayı yürüten Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları, hormon tedavisinin yol açtığı göğüs kanseri riskinin daha evvel düşünüldüğünden iki kat yüksek olduğu sonucuna vardı.
Buna bağlı olarak, Batılı ülkelerde 1990’lı yıllarda menopoza yönelik hormon tedavisinin yol açtığı göğüs kanseri hadiselerinin bir milyon civarında olduğu varsayım ediliyor.
Menapoza yönelik hormon tedavisi nedir?
Aylık regl kanamaları sona eren, yani doğurganlığı son bulan bayan menopoza girmiş oluyor.
İngiltere’de ortalama menopoz yaşı 51.
Menopoza giren bir bayanın bedeninde iki hormonda değerli düşüş yaşanıyor: Östrojen ve projesteron. Bu da bayanın vücudunda çok sert tesirler yaratabiliyor.
Menopoza giren bayanların farklı seviyelerde yaşayıp şikayet ettiği sıcak basmalar, ani terlemeler, vajinal kuruluk ve cinsel istek kaybı üzere belirtilerin sebebi de hormon salgılarındaki bu değişim.
Science Photo Library
Vücuda bu hormonların destek edilmesi ve rahatsızlıkların giderilmesine, ‘menopoza yönelik hormon tedavisi’ ya da kısaca MHT deniyor.
MHT bayana tablet, jel, bant ya da vajinal krem formunda verilebiliyor. Hormon dozu ve bileşimi de muhtaçlığa nazaran farklılaşabiliyor. Kimisinde yalnızca östrojen kimisinde ise projesteronun sentetik formu olan projestajen olabiliyor.
Ne var ki bu hormon tedavisinin kanser riskini artırmak üzere yan tesirleri var.
Risk ne kadar büyük?
Yapılan araştırmaya nazaran, menopoza yönelik hormon tedavisi görmeyen her 100 bayandan 6’sında, 50 ila 69 yaşları ortasında göğüs kanseri çıkıyor.
5 yıl boyunca her gün karma (östrojen-projestaten) hormon tedavisi gören 100 bayana bakıldığında ise göğüs kanserine yakalananların sayısı 8’e yükseliyor.
Bu, karma hormon tedavisi gören her 50 bayandan birinin açıkça bu tedavi yüzünden kanser olması demek.
Hormon tedavisinin diğer bileşimleri de yeniden riskin tıpkı formda arttığını gösterdi.
Menopoza yönelik hormon tedavisi östrojenin günlük, ancak projestajenin ayın sırf yarısında kullanılması halinde risk 70 bayanda 1’e düşüyor.
Sadece östrojen alan bayanlarda ise risk 200 bayanda teğe kadar iniyor.
Fakat sadece östrojen almanın da diğer riskleri var.
Östrojen rahim kanseri riskini artırıyor ve olağan olarak sadece histerektomi sonrası yani rahmin ve yumurtalıkların alındığı ameliyatlardan sonra kullanılıyor.
Bu bilgilerin ne kadarı yeni?
Menopoza yönelik hormon tedavisinin göğüs kanseri riskini artırdığı zati bir müddettir biliniyordu.
Hem bu ilaçların kullanım kılavuzlarında hem de doktor tarafında hasta risklerden haberdar ediliyor.
Bu araştırmanın yeni olan bulgusu, bu ilaçların yol açtığı göğüs kanseri riskinin tedavinin bırakılmasından sonra on yılı aşkın bir mühlet ve tesirli bir biçimde devam ediyor olması.
Oxford Üniversitesi’nden Profesör Valerie Beral “Daha evvel menopoza yönelik hormon tedavisinin yol açtığı göğüs kanseri hadiseleri konusunda yapılan iddialar, mühlete ait bu yeni bilgiyle yaklaşık iki misline çıkıyor” diyor.
Profesör Beral araştırmanın ayrıca, riskin her yaştaki hasta tıpkı olduğunu da gösterdiğine dikkat çekti:
“Daha evvel, şayet hormon tedavisi 50 yaşın altında başlamışsa risk oluşturmayacağı üzere bir inanç vardı. Ancak bu yanlışsız değil. Bu çok yaygın bir efsane sırf.”
BBCMenopoz inanılmaz olaylar dışında 40 ila 60 yaş ortasında tesirli olan bir değişim
Hormon tedavisinin yolu riski etkiliyor mu?
Evet.
Lancet bilim mecmuasında detayları yayımlanan araştırma, hap, jel, bant üzere çabucak tüm usullerle alınan hormon ilaçlarının göğüs kanseri riskini artırdığını gösteriyor.
Bunun tek istisnası vajinadan krem ya da fitil biçiminde uygulanan östrojen hormonu.
Kana karışmayan ve bu yolla bedende dolaşmayan hormon, riski artırmıyor.
Sınırlı tesiri nedeniyle menopozun bütün tesirlerini yok etmeyen bu sistemler, buna karşılık tedaviyle gelen bütün riskleri de barındırmıyor.
Ne yapmalı?
Menopozla kontaklı hormon tedavisi görüp görmemeye ya da devam edip etmemeye karar veren bayanların riskleri ve yararları güzelce tartıp düşünmesi gerektiği gerçeği bu yeni araştırmayla değişmedi.
PA Media
Bu bilgiler sadece bu kararları verirken dikkate alınacak bilgilerin genişlemesi manasına geliyor.
İngiltere’deki Aile Hekimliği Kraliyet Okulu’ndan yapılan açıklamada şu anda tedaviye devam eden hastalara “Paniğe gerek yok, tedavinizi sürdürebilirsiniz” iletisi verildi.
Ama dertleri varsa bunları kesinlikle bir dahaki randevularında hekimleriyle konuşmaları tavsiye ediliyor.
Uzmanlar menopozun yol açtığı rahatsızlıkları şiddetli yaşayan bir kısım bayan için hormon tedavisinin vazgeçilmezliğini sürdürdüğünü, lakin riskler gözönüne alınarak mümkün olan en kısa müddetle ve tesirli olabilecek en düşük dozda tedavi yoluna gidilmesi gerektiğini söylüyorlar.
Bulgular ne kadar güvenilir?
Oxford Üniversitesi araştırma grubu kendisi araştırma yapmak yerine, bu hususta dünyanın dört bir yanında yürütülen 58 farklı çalışmayı toplayıp tahlilini yapmış. Bu çalışmalar göğüs kanserine yakalanmış toplam 108 bin bayanı kapsıyor.
Çalışmanın bu kadar kapsamlı olması bulguların da yanılma hissesinin bir o kadar az olduğuna işaret ediyor.
Londra’da Açık Üniversite İstatistik kısmı profesörlerinden Kevin McConvey, araştırmayı “büyük titizlikle ve dikkatle yürütülmüş olağanüstü bir çalışma” diye tanımladı.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce