Türkiye’nin Suriye ile Demiryolu Normalleşme Adımları

Türkiye’nin Suriye ile Demiryolu Normalleşme Adımları

ABONE OL
December 18, 2024 21:00
Türkiye’nin Suriye ile Demiryolu Normalleşme Adımları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Baas rejiminin devrilmesinin ardından, Türkiye, Şam’daki büyükelçiliğini maslahatgüzar seviyesinde yeniden açarak Suriye ile ilişkilerde normalleşme sürecine girdi. Bu kapsamda, Suriye’deki iç savaş nedeniyle 12 yıl boyunca kapalı kalan 365 kilometrelik Mersin-Halep Demiryolu Hattı’nın yeniden açılması planlanıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, hattın Türkiye tarafında bulunan 175 kilometrelik bölümünde gerekli incelemeleri tamamladı. Raylar Kontrol Edildi

Devlet Demiryolları, İskenderun ve Mersin limanlarından yüklü trenlerin Gaziantep ve Kilis üzerinden yolcu taşımak için rayların durumunu kontrol etti. Suriye yönetimi ile varılacak bir mutabakat halinde, hattın Suriye’de kalan kısmının da hızlı bir şekilde onarılması ve hem yolcu hem de mal taşımacılığı için hazır hale getirilmesi hedefleniyor. Böylece, Türkiye’den kalkan bir tren, ticaret ve yolcu taşımacılığı açısından Suriye’ye sefer düzenleyebilecek.

Bu süreçte, Suriye’deki yeni yönetimin konuya ilişkin tutumu büyük önem taşımaktadır. Suriye kanadından atılacak adımlar, projenin hayata geçirilip geçirilmeyeceği konusunda belirleyici bir rol oynayacak. Eğer Suriye tarafından yeşil ışık yakılırsa, hattın Suriye tarafındaki kontrol ve rehabilitasyon çalışmaları da gündeme gelecektir.

  • Toplam 38 istasyonu bulunan demiryolu hattının faaliyete geçmesi, ticaretin canlanmasına katkı sağlayacaktır.
  • Mersin-Halep arası yolcu ve yük taşımacılığı projesi 2010 yılında başlamış, ancak iç savaş nedeniyle duraksamıştı.
  • Hattın hizmete alınmasının ardından, Mersin-Halep hattının Şam’a kadar uzatılması da planlar arasında yer alıyor.
  • İstanbul’dan Mekke’ye kadar uzanan Hicaz Demiryolu’nun Suriye etabının işler hale getirilmesi, iki ülke arasındaki ticareti artıracak önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Mehmet Güney / Yeni Şafak

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP