WASP-69 b: Kuyruklu Yeni Bir Ötegezegen Keşfi

WASP-69 b: Kuyruklu Yeni Bir Ötegezegen Keşfi

ABONE OL
December 16, 2024 21:04
WASP-69 b: Kuyruklu Yeni Bir Ötegezegen Keşfi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yeni Bir Ötegezegen Keşfi: WASP-69 b

Astronomlar, 164 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir yıldızın etrafında dönen “WASP-69 b” adlı yeni bir ötegezegen keşfettiler. Bu gezegenin en dikkat çekici özelliği, arkasında uzun bir “kuyruk” bırakmasıdır. WASP-69 b, hidrojen ve helyumdan oluşan atmosferinin giderek kaybolması ve gezegenin bulunduğu bölgedeki sert yıldız rüzgarlarının etkisiyle bu kuyruğu oluşturuyor. Sonuç olarak, kuyruklu yıldızları andıran bir görüntüye sahip bir gezegen ortaya çıkmış oluyor.

Sıcak Bir Jüpiter

Webtekno’da yer alan bilgilere göre, WASP-69 b, sıcak bir Jüpiter olarak tanımlanıyor. Bu, gezegenin Jüpiter’in kütlesine oldukça yakın, büyük bir gaz devi olduğu anlamına geliyor. Gezegen, 164 ışık yılı uzaklıktaki Aquarius takımyıldızında bulunan bir yıldızın etrafında çok kısa bir mesafede dönüyor. Bu durum, gezegenin sıcaklığının hızla artmasına neden oluyor. Yıldızdan yayılan yoğun radyasyon miktarı, gezegenin atmosferindeki gazların buharlaşmasına yol açarak arkasında iz bırakır gibi bir görüntü oluşturuyor.

Gaz Kaybı ve Kütle Tahminleri

Bilim insanları, bu ötegezegenin her saniyede yaklaşık 200 bin ton gaz kaybettiğini tahmin ediyorlar. Ayrıca, WASP-69 b’nin bir milyar yıl içerisinde kaybettiği toplam kütlenin, Dünya’nın kütlesine eşdeğer olduğunu belirtiyorlar. Bu nedenle, gezegenin atmosferindeki gazların tükenmeyeceği düşünülüyor. Toplam kütlesi ise, Dünya’mızdan yaklaşık 90 kat daha fazla.

Kuyruğun uzunluğuna dair yapılan tahminler, gezegenin büyüklüğünü gözler önüne seriyor. WASP-69 b’nin kuyruğunun 563 bin 270 kilometre uzunluğunda olduğu düşünülüyor. Bu da, Dünya ile Ay arasındaki mesafenin yaklaşık 1,5 katına eşit bir mesafe demektir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP