Kayıt dışı ekonomi ile etkin mücadele amaçlı olarak hayata geçirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamındaki çalışmalar hızla ilerliyor. Bu sistem çerçevesinde toplamda 8 milyon şirket aracı ve ticari araç için Taşıt Tanıma Birimi (TTB) monte edilecek. Mevcut sistemde akaryakıt alımı sırasında taşıt plaka bilgisinin sisteme elle girilmesi, usulsüz akaryakıt fişi düzenlenmesine yol açmakta. UTTS ile TTB’de kayıtlı plaka bilgileri, akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak aktarılacak ve bu sayede her yıl milyarlarca liralık vergi kaybının önüne geçilecek.
Akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin UTTS çerçevesinde, istasyonlarındaki en az bir pompa ünitesine UTTS donanımlarını taktırma yükümlülüğü bulunuyor. Akaryakıt sektörü temsilcileri, istasyonların UTTS’ye geçiş işlemlerine dair çeşitli talep ve önerilerde bulunmaktaydı. Darphane, 11-12 Aralık 2024 tarihlerinde yaptığı duyurularla sektör temsilcileriyle yürütülen istişareler neticesinde UTTS projesine ilişkin önemli kararlar aldı.
Darphane yönetimi, Petrol Ürünleri İşveren Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, istasyonların UTTS’ye başvuru sırasında ödemekle yükümlü oldukları 50 bin Türk Lirası tutarındaki hizmet bedelinin 1 yıl yerine 5 yıl süreyle geçerli olmasına karar verdi. Bu mutabakat, istasyonların başvuru sürecini hızla tamamlaması konusunda önemli bir adım oldu.
Darphane Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, bu mutabakatın, kamu ve sendika iş birliğinin kayıt dışı ekonomi ile etkin mücadelede güçlü bir örneği olduğunu vurguladı. PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş ise, Darphane’nin yürüttüğü istişare neticesinde varılan noktanın sevindirici olduğunu, sektör taleplerinin dikkate alınması ile istasyonların UTTS’ye hızlı bir geçiş yapacağını belirtti.
Darphane yönetimi, PÜİS, PETDER ve TABGİS gibi diğer sektör temsilcileri ile 10 Aralık 2024 tarihinde gerçekleştirdikleri görüşmelerde, sektör temsilcilerinin görüş ve önerilerini dikkate aldı. Alınan kararla, akaryakıt istasyonlarında kullanılan mevcut Taşıt Tanıma Sistemi (TTS) tabanca okuyucularının, UTTS ile uyumlu Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) cihazları ile bedelsiz olarak değiştirilmesi karara bağlandı. Darphane yönetimi ve sektör temsilcileri arasındaki görüşmelerde, sektör temsilcileri UTTS projesi ile amaçlanan kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye yönelik çalışmaları destekleyeceklerini ve Darphane yönetiminin iş birliği ile ortak bir noktada buluşmaktan duydukları memnuniyeti ifade ettiler.
Bu çerçevede, akaryakıt istasyonu işletme sahiplerinin 23 Aralık 2024 tarihine kadar; UTTS’ye kayıt işlemlerini tamamlayarak mevcut TTS’ye ait donanım bilgilerini tanımlamaları ve UTTS Yıllık Hizmet Bedelini ödeyerek UTTS donanım siparişlerini vermeleri gerekmektedir. Proje kapsamında yükümlülüğü bulunan tüm istasyonların ve taşıtların, 30 Nisan 2025 tarihine kadar UTTS donanımlarının montaj işlemlerini tamamlamaları zorunludur.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce