Skolyoz: Belirtileri, Türleri ve Tedavi Yöntemleri

Skolyoz: Belirtileri, Türleri ve Tedavi Yöntemleri

ABONE OL
December 9, 2024 13:08
Skolyoz: Belirtileri, Türleri ve Tedavi Yöntemleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Skolyoz Nedir?

Skolyoz, omurganın orta hattan sapması, yana doğru kayma ve kendi ekseni etrafında dönmesi ile karakterize olan 3 boyutlu bir deformitedir. Bu durum, vücudun denge sağlamak amacıyla birbirine zıt yönlerde eğrilikler oluşturmasına neden olur. Skolyoz, genellikle ergenlik döneminde ciddi bir ilerleme gösterebilir ve bu nedenle dikkatli bir şekilde izlenmesi gerekmektedir.

Skolyozun Belirtileri

Skolyozu olan bireylerde gözlemlenebilecek başlıca belirtiler şunlardır:

  • Omuz ve kalça seviyelerinde farklılıklar
  • Bel kıvrımında asimetri
  • Pililerde eşitsizlikler

Önemli Not: Skolyoz belirtileri, hastalığın seyrine bağlı olarak değişebilir ve zamanla ilerleyebilir.

Skolyoz Türleri

Skolyozun nedenleri genellikle bilinmemekle birlikte, bazı durumlarda nöromusküler problemler, travma, sinir sistemi hastalıkları, kemik ve kas hastalıkları veya tümörler gibi faktörler etkili olabilir. Skolyoz türleri şunlardır:

  • İnfantil idiyopatik skolyoz: Yaşamın 1. ve 3. yılları arasında ortaya çıkar.
  • Jüvenil idiyopatik skolyoz: 4-9 yaşları arasında görülür.
  • Adölasan idiyopatik skolyoz: 10 ila 14 yaşları arasında gelişir.

Skolyozun Teşhisi

Skolyoz teşhisi, ayrıntılı bir tıbbi öykü alındıktan sonra fiziki muayene ile gerçekleştirilir. Bu muayenede özel testler uygulanır. Ayakta, ön-arka ve yandan çekilen röntgen filmleri ile 10 derece üzerindeki eğrilikler skolyoz olarak tanımlanır.

Skolyoz Tedavisi

Skolyoz tedavi planlaması, bireyin cinsiyeti, yaşı, eğriliğin derecesi, tipi, yönü ve skolyozun ilerleme riski gibi faktörlere bağlı olarak oluşturulur. Günümüzdeki tedavi yöntemleri arasında:

  • Skolyoza özel egzersizler
  • Gözlem
  • Korse kullanımı

45 derece ve daha ileri derecelerde cerrahi müdahale düşünülebilir. Erken teşhis, eğriliğin ilerlemesini engellemeyi, seviyesini azaltmayı ve postüral düzeltmeyi hedefler. İlerleyen durumlarda ise ağrı yönetimi, akciğer fonksiyonu ve olası sorunların giderilmesine odaklanılır.

Skolyozu Olan Bireyler Ne Yapmalı?

Skolyoz, her yaşta dikkate alınması gereken önemli bir deformitedir. Hekim tanısı alındıktan sonra, skolyoz konusunda uzmanlaşmış profesyoneller, bireylere eğriliğe özel egzersiz programları ve yaşam adaptasyonu ile süreci yönetmelerinde yardımcı olabilirler.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP