Günümüz çocukları ve geleneksel dönemdeki çocuklar arasında zaman değerlendirme açısından farklılıklar bulunmaktadır. Gelişen teknoloji ve artan kullanım miktarı çocukları gün geçtikçe etkilemektedir. Eskiden çocuklar sokakta oyunlar oynayıp birbirleriyle iletişim kurarken şimdi telefon, tablet, sosyal medya gibi içeriklerle zamanlarının büyük bir kısmını harcıyorlar. Ebeveynlerin de çocuklarını oyalamak için, yemek yedirebilmek için veya sakinleştirebilmek için sosyal medyayı kullanması bu oranların iyice artmasına neden olmuştur. İhtiyaçların karşılanması yönünde kullanılan internet kullanımı zamanla bağımlılığa dönüşmektedir. Ve bu bağımlılıklar da beraberinde çeşitli ruhsal, fiziksel sıkıntıların ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır.
İnternet kullanımının sıklığı çocuklarda cinsiyet, yaş, eğitim durumu, ebeveyn tutumu gibi birçok değişkene bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. İnternet kullanımının çocuklar üzerindeki etkileri çocuğun özelliklerine, internetin kullanım türüne ve süresine göre değişiklik gösterir. Eğer internet doğru ve bilinçli bir şekilde kullanılırsa çocukta yaratıcılık, eleştirel düşünme, problem çözme becerisi ve olaylara farklı açılardan bakabilme gibi beceriler gelişmiş olur. İnternetin aşırı ve bilinçsiz bir şekilde kullanılması ise çocuklarda birçok olumsuz durumu da beraberinde getirir. Çocukların düşünce gücü zayıflar, pratik düşünmeyi engeller, sosyal ortamdan kendilerini soyutlamalarına neden olur. Ayrıca medyanın bilinçsiz kullanımında da çocuklar uygunsuz içeriklerle karşılaşabilmekte ve tanımadıkları kişiler tarafından kötü alışkanlıklara sürüklenebilmektedirler. Sosyal medyada gerçeklikle ilgisi olmayan içerikler ise çocukların benlik saygılarının azalmasına ve dışarıdan beğenilmeyeceği düşüncesinin artmasına neden olmaktadır.
Medyanın Çocuklar Üzerindeki Olumsuz Etkileri
Gelişim Dönemlerine Göre İnternet Kullanımı
0-6 yaş arası çocukların olduğu dönem bilişsel, dil ve sosyal gelişimin önemli olduğu bir dönemdir. Çocuklar bu dönemde dış dünya ile bağlantılı olmalı, yaparak yaşayarak öğrenmelidir. Vaktinin çoğunu ekranda geçiren çocukların zihinsel gelişimleri engellenir. Bu dönem çocukların sonraki dönemlerinde kuracakları arkadaşlıklar, sosyalleşme ve spor faaliyetlerini yapma açısından önemlidir. Bilgisayar yüzünden bu beceriler geri planda kalabilir.
İlkokul ve ortaokul dönemlerinde çocuklar teknoloji ile daha yakından temas kurmaya başlarlar. Verilen ödevler ve araştırmalar aracılığıyla teknoloji hayatlarının hep bir köşesinde olur. Fakat çocuklar bilgisayar başında farklı yerlere yönlendirilebilir ve bunun sonucunda kandırılma, taciz edilme gibi durumlarla karşılaşabilmektedirler. Bunun için ebeveynler çocuklarını internette baş başa bırakmamalıdır.
Ergenlik döneminde arkadaşlıklar, aile ve çevre önemli bir yere sahiptir. Çocukluktan çıktıkları için artık ebeveynlere karşı inatlaşma ve sağlıksız düşünceler ön planda olabilir. Ebeveyn ve ergen arasında sağlıksız bir iletişimin kurulması sonucu kurulamayan iletişim dışarıda aranmaya başlanır ve bu okul ortamı veya sanal dünya olur. Aile ile araya örülen duvar sonucu dışarıdaki insanlara güven artar ve sanal dünyada gerçek olmayan ilişkiler kurulmaya başlar. Böyle durumlarda ergen ile sağlıklı iletişim kurmak için konuşmak, günlük ekran süresini sınırlandırmak, duygu ve düşüncelerine saygıyla yaklaşmak ve emir vermeden konuşmak sağlıklı iletişim kurmada önemli rol oynar.
Öneriler
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce