İstanbul’da yaşayan azınlıklara yönelik gerçekleştirilen saldırılar, 6-7 Eylül 1955 tarihlerinde yaşanan pogrom ile bir kez daha gündeme geldi. Bu olaylar, Türkiye’nin tarihindeki en karanlık ve acı dolu dönemlerden biri olarak anılmakta. Peki, 6-7 Eylül Olayları nedir? Ne zaman gerçekleşmiştir? Bu olaylarda neler yaşanmıştır? Hangi hükümet iktidardaydı?
6-7 EYLÜL OLAYLARI’NDA NELER YAŞANDI?
6 Eylül 1955 tarihinde, Selanik’te Mustafa Kemal Atatürk’ün evinin bombalandığına dair bir haber, radyolar aracılığıyla duyuruldu. Bu haberin ardından İstanbul’da, Expres Gazetesi tarafından gerçekleştirilen hızlı bir baskı ile bilgi hızla yayıldı. Kıbrıs müzakereleri sebebiyle zaten tedirgin olan ortam, bu olayla birlikte azınlıklara yönelik eylemlere dönüştü. Öncelikle İstanbul’da, ardından diğer birçok şehirde protesto mitingleri ve yürüyüşler düzenlendi. Aynı günün akşamında ise, İstanbul’daki gösteriler bir protesto olmaktan çıkarak, azınlıklara karşı sistematik saldırılara dönüşmeye başladı. İstanbul’da yaşayan azınlıklara yönelik şiddet ve yağma olayları başlamış oldu. Olaylar sırasında maalesef can kaybı da yaşandı.
OLAYLARIN ACI BİLANÇOSU
6-7 EYLÜL OLAYLARI’NDA HANGİ HÜKÜMET İKTİDARDAYDI?
Olayların başladığı saatlerde İstanbul’da bulunan Başbakan Adnan Menderes, saldırıların kontrol altına alınamayacağını görünce Sapanca’dan İstanbul’a çağrıldı ve hemen sıkıyönetim ilan edildi. Olaylar sonucunda ilk etapta 3.151 kişi tutuklandı, ilerleyen süreçte bu sayı 5.104’e kadar yükseldi. 10 Eylül 1955 tarihinde dönemin İçişleri Bakanı Namık Gedik istifa etmek zorunda kaldı.
6-7 EYLÜL OLAYLARI HAKKINDA YAZILAN KİTAPLAR
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce