2023 NATO Zirvesi: Gündem Maddeleri ve Katılımcılar

2023 NATO Zirvesi: Gündem Maddeleri ve Katılımcılar

ABONE OL
January 23, 2025 17:38
2023 NATO Zirvesi: Gündem Maddeleri ve Katılımcılar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NATO Zirvesi İçin Geri Sayım Başladı

NATO üyesi ülkelerin liderlerinin bir araya geleceği önemli zirveye AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyeliği konusunda NATO liderlerine çağrıda bulunan Erdoğan, zirve öncesi yaptığı açıklamada “Önce gelin Türkiye’nin AB’de önünü açın. Biz de İsveç’in önünü açalım.” ifadelerini kullandı. Peki, 2023 NATO zirvesi nerede, ne zaman ve saat kaçta gerçekleşecek? NATO zirvesinin tarihleri ve ele alınacak konuları hakkında merak edilenler şöyle:

NATO Zirvesi Ne Zaman, Nerede Yapılacak?

NATO Zirvesi, 11-12 Temmuz 2023 tarihlerinde, Rusya sınırına yaklaşık 300 kilometre mesafedeki Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenecek. Zirveye, Nisan 2023’te Finlandiya’nın katılmasıyla üye sayısı 31’e ulaşan ülkelerin devlet ve hükümet başkanları katılacak. Ayrıca, üyeliğe davet edilen ancak henüz onaylanmayan İsveç’in yanı sıra, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda’nın liderleri de zirvede yer alacak.

NATO Zirvesi’nde Hangi Konular Ele Alınacak?

  • Rusya-Ukrayna Savaşı: Zirvede, Sovyetler Birliği’nden 1990 yılında ayrılan ilk cumhuriyet olan ve 2004’te NATO’ya katılan Litvanya’da, devam eden Rusya-Ukrayna savaşı en önemli gündem maddesi olarak öne çıkıyor. Ukrayna’ya yapılacak askeri desteklerin artırılması, poliitk ilişkilerin güçlendirilmesi ve NATO-Ukrayna Konseyi’nin kurulması gibi konular üzerinde durulacak.
  • Ukrayna’nın NATO Üyeliği: NATO ülkelerinin 15 yıl önce Bükreş’te olduğu gibi, Ukrayna’nın ittifaka katılacağına dair bir teyit vermesi bekleniyor. Ancak, ABD başta olmak üzere birçok NATO ülkesi, savaştan önce Ukrayna’nın üyeliğine onay verilmeyeceğini vurguluyor.
  • İsveç’in Üyelik Başvurusu: Vilnius Zirvesi’nde dikkate alınacak bir diğer önemli konu, İsveç’in NATO üyelik başvurusu olacak. Finlandiya’nın Nisan 2023’te kabul edilmesinin ardından, Türkiye’nin güvenlik endişelerinin giderilmesi gerektiği belirtiliyor. İsveç’teki terörle mücadele yasalarının henüz beklenen sonuçları vermemesi, bu ülkenin üyelik sürecinin önünde engel teşkil ediyor.
  • NATO’nun Yeni Askeri Planları: Zirvede, NATO’nun doğu kanadındaki askeri konuşlanma planları da ele alınacak. Bu planlar, kara, deniz, hava, uzay ve siber alanlarda hangi kuvvetin ne zaman ve nasıl hareket edeceğini belirliyor. NATO, bu kapsamda yaklaşık 300 bin askerden oluşan bir kuvvetin, en fazla 30 gün içinde doğu kanadına intikal etmesini hedefliyor.
  • Savunma Harcamalarının Artırılması: Liderler, savunma harcamalarının artırılması konusunu da gündeme getirecek. Bu çerçevede, Savunma Üretim Eylem Planı’nın onaylanması bekleniyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP