35,9159
0.16%36,8113
-1.16%3.210,94
-0,52%10004.38
-0,52%Asgari ücretin açıklanmasının ardından, milyonlarca asgari ücretli çalışanı olan işletmelere sağlanan devlet destekleri merak edilmeye başlandı. Peki, Asgari ücret desteği nedir? 2023 asgari ücret desteği ne kadar oldu? Asgari ücret desteğinden kimler yararlanabilir? İşte bu konularla ilgili detaylar:
ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ NEDİR?
2023 yılı Ocak ayından Haziran ayına kadar geçerli olan asgari ücret desteği, 5510 sayılı Kanunun Geçici 93 üncü maddesinde belirtilen şartları sağlayan iş yerlerine verilmektedir. Bu destek, iş yerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısı ile 13,33 Türk Lirası’nın çarpılması sonucu hesaplanan tutarın, işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilmesiyle sağlanmaktadır. Bu tutar, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmaktadır.
İşverenler Yönünden Aranan Şartlar:
Sigortalılar Yönünden Aranan Şartlar:
ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ NE KADAR?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücret desteğiyle ilgili yaptığı son açıklamada işverenlere sağlanan destek miktarının artırıldığını duyurdu. Bu bağlamda, küçük işletmelere sağlanan asgari ücret desteği 400 liradan 500 liraya yükseltilmiştir. Dolayısıyla, 2023 yılı boyunca asgari ücret desteği, önümüzdeki 6 ay boyunca 500 lira olarak uygulanacaktır.
ASGARİ ÜCRET İŞVEREN DESTEĞİ NEDİR, KİMLERE VERİLİR?
Küçük işletmelere yönelik asgari ücret desteğinin 250 TL’den 400 TL’ye çıkarıldığı açıklanmıştır. Bu destekten, yaklaşık 1 milyon 860 bin üzerinde işletme ile ev hizmetlisi çalıştıran işverenler de faydalanabilmektedir. Devlet tarafından asgari ücret uygulayan işletmelere sunulan bu destek, asgari ücret işveren desteği olarak adlandırılmaktadır.
Ayrıca, asgari ücret işveren desteğinden yararlanmak için SGK’ya herhangi bir başvuru yapılmasına gerek yoktur. Destek, işverenin iş yerinde çalıştırdığı personel sayısına göre değişiklik göstermektedir. Bu desteği alabilmek için gereken şartlar şunlardır:
Ancak, iş yerleri arasında sigortalı kaydırma, sahte sigorta bildirme veya kayıt dışı çalıştırma gibi muvazaalı durumların tespit edilmesi halinde, bu destekten yararlanma hakkı kaybedilecektir. Eğer destekten yararlanıldıysa, bu durumda destek tutarının geri alınması söz konusu olabilecektir.
GÜNDEM
10 gün önceEKONOMİ
10 gün önceGENEL
10 gün önceGENEL
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceSPOR
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önce